01 Oktober 2022

Gratis en onafhankelijk mobiele telefoons, abonnementen en providers vergelijken

Zij gingen u deze
maand voor:

  • 1
  • 6
  • 5
  • 8
  • 0

Blog met laatste nieuws

Fairtrade smartphone komt uit Nederland en heet Fairphone

Geplaatst door MobitopiaDatum 01 February 2016 Reacties 0 reactie Categorie Toestellen

Fairphone is een gedeeltelijk Nederlandse smartphone fabrikant en heeft aangekondigd dat de nieuwste Fairphone 2 smartphone een produkt is waarin Fairtrade goud is verwerkt. Ter info, elke smartphone gebruikt gouden componenten op de printplaat en in de elektronica. Om het officiële Fairtrade stempel voor wat betreft het gebruikte goud te mogen voeren, moet het goud op een milieu vriendelijke en maatschappelijk verantwoorde manier zijn gewonnen. Het Fairtrade kenmerk is dus niet alleen voor bananen en hagelslag, maar gaat veel verder dan dat.

Eerlijk goud

De gemiddelde smartphone gebruiker heeft geen enkele notie van de grondstoffen welke worden verwerkt in zijn of haar mobiele telefoon. En ze weten al helemaal niet waar al die grondstoffen vandaan komen. In het nieuws komen regelmatig wantoestanden voorbij in Chinese smartphone fabriekjes, maar nooit in wat voor omstandigheden de materialen om de losse onderdelen uberhaupt te maken worden gewonnen.

Fairphone heeft van alle materialen waaruit een smartphone bestaat de herkomst bepaalt en probeert deze uit eerlijke mijnen te halen. Dit zijn mijnen waarin de delvers onder menselijke omstandigheden kunnen werken en niet worden gedwongen. Ze krijgen een salaris en kunnen een fatsoenlijk bestaan opbouwen.

Samen met de grondlegger van het Fairtrade keurmerk, Max Havelaar, is Fairphone gaan uitzoeken waar een goudmijn ligt die aan de Fairtrade eisen voldoet. De zoektocht eindigde in Peru. Vanuit Peru gaat het goud naar Europa. In Europa wordt het goud voorbewerkt, alvorens het naar China wordt gezonden waar de printplaten worden gemaakt. Deze printplaten worden door Fairphone zelf in een behuizing geplaatst, waardoor de uiteindelijke smartphone tot stand komt.

Niet helemaal eerlijk

Iedere smartphone bestaat slechts voor een klein gedeelte uit goud. Dan moet je denken aan zo’n 35 miligram. De rest bestaat uit andere grondstoffen. Van een groot gedeelte is de oorsprong inmiddels in kaart gebracht, maar nog niet van alles. Echter op dit moment is deze Fairtrade smartphone van Fairphone de meest eerlijke telefoon van dit moment.

Duurzaamste smartphone

Naast de meest eerlijke telefoon is de Fairphone 2 ook een stuk duurzamer dan andere smartphones. Het toestel is modulair en daarom gemakkelijk te openen en zijn componenten te vervangen. Het nadeel van smartphones van andere merken is dat ze moeilijk zijn te repareren en daardoor de kosten heel hoog zijn. In veel gevallen wordt er dan ook gekozen om de telefoon in de prullenbak te gooien en een nieuwe te kopen. Door de uitwisselbare modulaire componenten van de Fairphone 2 kan deze telefoon een stuk langer mee dan een reguliere mobiele telefoon. Een grote landelijke reparateur gaf de Fairphone ondanks het predikaat van eenvoudigst te repareren smartphone. Enthousiast geworden? De Fairphone 2 kan vanaf nu besteld worden voor ongeveer EUR 500.

Tags: , , , ,

Reacties

Schrijf zelf een reactie

Laatste reacties

    No recent comment found.

Wie is Mobitopia

Aenean malesuada linkje eros et volutpat. Donec et quam ipsum, id vulputate ipsum.

© 2013 - 2022 Mobitopia.nl - Alle rechten voorbehouden. Mobitopia.nl is onderdeel van Cyberworks